+40.256.249.900       contact@hotelsavoytimisoara.ro

Cazare în regim hotelier, o mare evaziune…

cazare timisoara regim hotelier

Cazarea în apartamentele private este una din marile plăgi ale industriei hoteliere și de agrement din România. Aceasta cu atât mai mult cu cât este (încă) o activitate care se sustrage evidențelor fiscale, căci despre concurența neloială făcută hotelurilor și pensiunilor este deja inutil să mai vorbim. De fapt, mentalitatea românească este aceeași de ani de zile: „lasă să câștige și băiatul un ban!”

Mai mult, când mergem la mare căutăm așa-zișii particulari, care oferă prețuri mici, nu ca la hotel, unde „ne jupoaie”! În fapt, despre impozitarea apartamentelor particulare puse la dispoziție în regim hotelier abia acum începe să se vorbească la modul serios, rămâne însă ce va rămâne din tot acest motiv de discuție și de frustrare hotelieră.

Un lucru este clar: cine caută pe internet „cazare timișoara” va găsi o mutitudine de anunțuri pe OLX și tot felul de portaluri care toate au același lucru de oferit: apartamente în regim hotelier! Ce înseamnă acest lucru? Servicii ieftine și proaste, dubioase și de la care nu vei obține un bon de decontare sau o chitanță. Sau servicii mai scumpe și însoțite neapăprat de câte o femeie. Tot fără factură, pentru că plăcerea nu se decontează decât în Occident.

Evaziunea fiscală și cazarea în regim hotelier

Despre amploarea evaziunii fiscale în cazarea apartamentelor în regim hotelier din România a luat la cunoștință și FMI, aceasta la vizita din 2013. Și s-au speriat, probabil că de atunci datează și permanenta presiune și spaimă a celor de la ANAF de a trece (în sfârșit) la impozitarea acestor afaceri. Discuțiile sunt tot mai intense în ultima perioadă, iar rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din România va aduce o oarecare lumină vis-a-vis de cazarea la particulari.

Cel puțin așa se speră, că noul Guvern va trece la impozitarea proprietarilor apartamentelor care închiriază în regim hotelier. Deși, ca să fim sinceri, ultima declarație politică în acest sens a fost aceea că pensionarilor nu li se va aplica această măsură, ceea ce va deschide o nouă filă în nemulțumirea managerilor de hotel.

Un studiu făcut de presă anul trecut, este adevărat că prin mijloace neortodoxe, estima că evaziunea fiscală din cazarea în apartamente se ridică la 90% din totalul închirierilor.

Turismul românesc n-aduce toți banii acasă…

Deși numrul de turiști străini care ajung în România este într-o permanentă creștere, statul român nu reușește să beneficieze de totalitatea taxelor și impozitele aferente tocmai din pricina motivelor expuse mai sus, a evaziunii fiscale ce se face prin cazarea în apartamente în regim hotelier. Iar lipsa aceasta de determinare a autorităților se observă, până la urmă, chiar în infrastructura precară din România. Mai puțini bani la buget, drumuri mai puține și mai proaste!

Observați vă rog că nu s-a pomenit nimic despre corupția endemnică a sistemului, poate principala sursă de risipă a banilor publici. Așteptăm așadar de la noul Guvern să vedem care pensionari vor fi scutiți de la plata unor astfel de impozite, care mătuși nu plătesc impozite pe cazarea în regim hotelier. Că sunt din Timișoara, din București, nu contează…