Hotel: cel mai vechi si cel mai „chic”

baner hotel savoy timisoara

Savoy, turism, Timisoara...

hotel savoy timisoaraIndustria hoteliera are in sânge atribuirea de recorduri, de titluri sau recompense de genul cel mai vechi hotel, cel mai scump, cel mai luxos... iar toate sunt destinate sa creeze puncte de referinta. Jalonarea turismului in acest fel a facut ca notiunea de „hotel” sa devina extrem de pretioasa, iar notiunea de voiaj se transforma cu fiecare sezon.

Hotel Savoy Timisoara este printre cele mai noi din oras, daca tinem cont ca a fost deschis abia in decembrie 2005. Cei zece ani de servicii hoteliere l-au transformat insa intr-unul din punctele de interes ale industriei turistice europene si putem spune ca hotelului Savoy i-am putea acorda titlul de hotel „chic”: e luxos, elegant si modern in acelasi timp. Este in el acel „quelque chose” care te atrage ca un magnet. Chiar daca nu are nici pe departe o vârsta care sa-l faca memorabil din punct de vedere al vechimii.

Tuturor clientilor nostri virtuali, indiferent ca sunt acum in hotel sau vor veni sa ne faca o vizita, le vom oferi câte un moment de trecere printre doua dintre cele mai vechi locatii de acest fel din lume. Nu vom vorbi despre cel mai bun sau mai scump hotel din lume, ci vom enumera câteva locuri unde oamenii vin si se cazeaza fiind in trecere sau turisti. Iar din materialul de fata veti afla care este cel mai vechi hotel din lume.

Hotel Hoshi din Japonia

hotel hoshiDaca luam anul de referinta 2011 se pare ca acesta este intr-adevar „Hotel Hoshi” este cel mai vechi din lume. Conform „Guinness World Records” el a fost inaugurat, daca putem spune asa, in anul 718 la poalele Muntelui Hakusan. Nu este un hotel in cel mai pur sens al cuvântului ci mult mai apropiat de ryokan, adica hanul traditional japonez. Povestile vechi ale niponilor spun ca in 717 a fost un calugar budist care a venit aici la bai termale. A fost atât de incântat si de multumit de efectul binefacator al tratamentului, incât a reusit sa-l convinga pe unul din discipolii sai sa ridice aici un han.

Asa se face ca, in anul urmator, Garyo Houshi a construit aici primul han, iar acesta se va transforma mai târziu in hotel. Daca in vremurile de demult locul era destinat drumetilor sau pur si simplu pentru celor veniti la tratamentul cu bai ternale la poalele Hakusanului, astazi notiunea de gazduire are cu totul alt sens decât acum 1300 de ani.

Caracteristic pentru cel mai vechi hotel din lume (retineti, la nivelul anului 2011) este chiar spiritul japonez, acela de a-si lasa din tata-n fiu toate sculele din casa, de a-si pastra secretele doar in familie, aici fiind vorba de o afacere care a ajuns la cea de-a 47-a generatie.

Adevaratul cel mai vechi hotel

hotel hoshiCartea recordurilor este doar o carte pâna la urma, chiar daca reprezinta totusi o institutie, cartea poate avea erori caci, iata, anul acesta, s-a descoperit ca totusi cel mai vechi hotel este altul! Cel mai vechi hotel din lume este „Nishiyama Onsen Keiunkan”. si acesta fost la inceput tot un ryokan, diferenta dintre cele doua fiind doar de munte daca luam in discutie asezarea geografica. Daca veti fi curiosi si o sa va uitati pe o harta, veti observa ca fiecare este pe câte o parte a aceluiasi munte, iar denumirile de loc, de prefecturi si paduri din Japonia nu spune nimic pentru un european asa ca e inutil sa le pomenim.

Cel mai vechi hotel este asadar acesta, „Nishiyama Onsen Keiunkan”, ai carui proprietari au adus dovezi ca s-a infiintat in 705, ceea ce i-a bagat in ceata pe cei de la „Guinness World Records” si au trebuit sa acorde acest titlu inca o data unui hotel din Japonia.

Remarcabil la „Nishiyama” este tot ambitia japonezilor de a-si transmite patrimoniul din generatie in generatie, caci si acesta e tot afacere de familie. De aceasta data se afla in stapânirea celei de-a 52-a generatii.


buton rezervare    buton


buton e-mail    facebook    google+ si Hotel Savoy Timisoara
TripAdviser Hotel Savoy Timisoara


timisoara de vizitatView Larger Map

Imagini - Hotel Savoy Timisoara