Cel mai mare hotel

hotel izmailovo

Ce face un hotel să fie mare? Înălțimea sa, câte etaje are, pe ce suprafață se întinde, celebritatea sau impresia pe care o lasă fiecăruia dintre noi? Dacă e să ne ghidăm după numărul de camere, după numărul de paturi dintr-un hotel, atunci este foarte simplu de definit care este cel mai mare. Conform tuturor statisticilor, cel mai mare hotel din lume se află în Moscova și se numește Izmailovo, fiind localizat în cartierul cu același nume al metropolei rusești.

Izmailovo are 7500 de camere și a fost construit în 1979. Primul scop al acestui hotel a fost cel legat de necesitatea găzduirii atleților de la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Este realizat în cel mai pur stil sovietic, adică mare, colțos și solid. Hotel Izmailovo este de fapt un imens complex alcătuit din patru corpuri mari, fiecare dintre acestea având 30 de etaje. Cele patru corpuri, denumite Alfa, Beta, Gamma și Delta sunt în sinea lor fiecare câte un alt hotel, aceasta deoarece sunt conduse separat, fiecare având propriul management.

Clasificarea de la Izmailovo este în mod uzual de trei stele, deși trei dintre ele sunt acreditate cu patru stele. Despre prețuri se poate spune că pleacă de la 2550 de ruble (aproximativ 35 euro) și ajung la 4400 ruble, adică 60 euro. Hotelul Izmailovo a detronat la vremea sa pe mai celebrul Rossia, dar nu a putut fi depășit de extinderea din 1993 a unui alt mare rival în ceea ce privește imensitatea, respectiv de MGM Hotel din Las Vegas, care are „numai” 6722 de camere.

Revenind la informațiile despre Izmailovo, trebuie spus că are 16 restaurante, numărul lor fiind explicabil deoarece unul din principalele business-uri ale Hotelului este acela de găzduirea de recepții. În acest sens se pare că duce o colaborare foarte bună cu un așa numit „Palat al Fericirii”, un palat istoric aflat „peste drum” și care a primit o destinație aproape in exclusvitate pentru celebrarea căsătoriilor. Vă închipuiți așadar ce nunți grandioase, cel puțin din punct de vedere al numărului de persoane se pot face la Hotel Izmailovo.

Oficialitățile și părinții sistemului turistic sovietic au creat un concept care s-a bucurat de succes încă din anii 70-80, respectiv Kremlinul de lângă Hotel Izmailovo. Avesta este un complex de clădiri cu o arhitectură eclectică și care adăpostește numeroase muzee și instituții de cultură. Numai să fie printre oaspeții hotelului atâția amatori de artă!

Așadar, cel mai mare hotel din lume nu putea fi decât la Moscova. Americanilor le-a lipsit însă atât de puțin…