Cel mai vechi hotel din Timişoara: Trompetistul

hotel Trompetistul Timisoara

Cel mai vechi hotel din Timişoara se pare că ar fi „Trompetistul” iar perioada sa de glorie a fost secolul XIX. Pentru a reda puţin din atmosfera şi importanţa de atunci a locului, ar trebui spus că Alexandru Ioan Cuza a dormit aici pentru ultima oară în România. „Trompetistul”, vechi şi rafinat hotel din Timişoara, a însemnat ultimul popas „românesc” în drumul său spre exil al primului conducător al României moderne. Facem precizarea că „Der Trompeter” e una dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara care a putut defini noţiunea de hotel în accepţiunea sa modernă, iar românesc are sensul de actualul teritoriu, căci în 1866, când a trecut Cuza prin Timişoara, oraşul se afla sub stăpânirea Imperiului.

În vechimea ei, clădirea a fost mai întâi han (1748) şi a aparţinut unui fost trompetist în armata imperială, de unde i-a rămas şi numele, abia în secolul XIX fiind ceea ce înţelegem azi prin hotel. Structura actuală a imobilului a fost definitivată în 1899 când i-a fost adăugat un etaj.

Revenind la „Der Trompeter”, sau „Trombicas” în limba maghiară, locul unde a funcţionat cel mai vechi hotel din Timişoara se găseşte la intersecţia dintre străzile Augustin Pacha şi Eugeniu de Savoya. În vremea când a trecut Cuza pe aici, Timişoara avea desigur altă configuraţie, iar la „Der Trompeter – Hotel” trăgeau doar numele bune şi avute ale vremii. În ziua de 7 martie 1866, când Cuza părăsea România, hotelul era un punct de referinţă în viaţa mondenă a oraşului.

hotel trompetistul timisoaraPresa vremii notează despre trecrea prinţului românesc în „Temeswarer Zeitung”. Era un obicei al gazetelor din acea perioadă de a reţine personalităţile care vizitează Timişoara, eventual de a indica şi la ce hotel pot fi găsite. Să nu uităm, viaţa mondenă se construia pe cu totul alte principii decât cele de azi, chiar stilul de redactare al informaţiei aduce un parfum deosebit. Deci, în 7 martie, în ediţia de seară a ziarului din Timişoara putem citi: „Astăzi, după-amiază, la ora trei şi jumătate a sosit aici fostul prinţ Cuza, însoţit de prinţesa Elena şi de cei doi copii adoptivi, Alexandru şi Dimitrie, precum şi de adjunctul colonel Pissotzki, apoi de trei cameriste şi doi valeţi, într-un poştalion special format din trei trăsuri, şi a tras la hotel Der Trompeter”.

Faptul că A.I. Cuza a înnoptat aici se datorează reputaţiei hotelului, clădirea servind în trecut şi ca staţie de poştalioane în centrul unui oraş fremătând de viaţă. Mai târziu, „Der Trompeter” se va transforma în „Hotel Ungaria”, iar astăzi acolo nu mai funcţionează aşa ceva. Mai mult, turiştii se pot delecta cu un spaţiu pietonal realizat printr-un amplu program de refacere a centrului vechi din Timişoara.