Compendiu cu Timișoara turistică (4)

muzeul satului Timisoara

Timișoara este, conform Forbes, in fruntea orașelor din România în privința dezvoltării mediului de afaceri, capitala Banatului reprezentând și un important centru turistic. La acest rezultat au contribuit în mod semnificativ poziționarea geografică a ”orașului premierelor”, infrastructura de o calitate superioară și calificarea forței de muncă; când vorbim de turism, vizitatorii aleg orașul nostru cu gândul la arhitectura clădirilor, istoria lungă și tumultoasă, numeroasele evenimente cultural-artistice și viața de noapte, unde Timișoara are o ofertă foarte generoasă.

Muzeul satului

Muzeul satului bănățean constituie o piesă de rezistență în industria de turism a orașului, ținând cont că vizitatorii din țările vestice sunt fascinați de vechile tradiții și de felul în care s-a conservat modul de viață în mediul rural, precum și de ultimele păduri virgine ale Europei ce se găsesc tot la marginea acestor așezări omenești de dimensiuni reduse. Spațiile verzi extinse din curtea Muzeului permit organizarea evenimentelor de orice tip, de la concerte și festivaluri până la vestitele petreceri scăldate în mici și bere cu ocazia zilelor libere. Un exemplu de eveniment de anvergură găzduit de spațiul de lângă Pădurea Verde este Festivalul Revolution care, în fiecare din cele două zile în care artiști de renume internațional au acceptat invitatia organizatorilor și au creat o atmosferă de neuitat, a reușit să strângă peste 5000 de persoane în jurul celor 5 scene amplasate. Din punct de vedere turistic a reprezentat și acesta un succes.

ioachim miloiaOrașul de pe Bega nu face rabat de la evenimente de orice tip în nici măcar o săptămână, turismul si dezvoltarea acestuia fiind obiective permanent avute în vedere, iar locațiile ce pot servi drept gazdă pentru acestea sunt numeroase, determinând folosirea spațiului învecinat Grădinii Zoologice în scopul în care a fost amenajat, acela de ”muzeu etnografic în aer liber”. Totul a pornit de la viziunea unei personalități culturale marcante a epocii interbelice, director al Muzeului la acea vreme, Ioachim Miloia: impresionat de inaugurarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei la care a participat în calitate de oaspete, acesta s-a întors în Banat hotărât să realizeze ceva similar. Turistiv vorbind, inițaitiva Miloia era cea a unui vizionar. Aveau să mai treacă 19 ani până când dorința de i se oferi spațiul Castelului Huniade să se împlinească, după aproape 50 de ani de zbatere a sa și a predecesorilor săi la conducerea Muzeului întru înfăptuirea marturiei vii a tradițiilor zonei de vest.

Toate eforturile despre care am menționat mai sus aveau să se concretizeze tocmai în 1971, când locația a fost deschisă oficial vizitării de către publicul larg, orașul adăuga pe harta sa turistică încă o locație. După revoluția în care Timișoara a sunat trezirea pentru întreaga țară și odată cu deschiderea granițelor vestice, instituția culturală s-a transformat într-un magnet de turiști din toate colțurile lumii.