Compendiu turistic (2)

castel huniade timisoara vedere epoca

Unul din factorii ce fac din Timișoara o atracție turistică este istoria-i fascinantă de care se leagă multe premiere. Dintre acestea amintim titlul de „primul oraș iluminat electric din Europa” și faptul că, în incinta fabricii de bere, Johan Strauss fiul a concertat pentru prima dată în afara Vienei. Continuând seria de articole dedicate turismului de week-end vă prezentăm alte două obiective ce nu trebuiesc ratate dacă ajungeți în orașul de pe Bega

CASTELUL HUNIADE

Cea mai veche construcție din Timișoara datează de acum peste 7 secole, când, în 1307, regele Carol Robert de Anjou al Ungariei desemnează meșterii italieni să înceapă ridicarea castelului. Forțat de contextul politic zbuciumat de la acea vreme, acesta hotărăște să își stabilească temporar reședința aici, unde avea să se instaleze în 1316 și să rămână timp de 8 ani. În toată această perioadă și în cea a șederii lui Filippo Scolari, edificiul a cunoscut o dezvoltare semnificativă.

Cel mai important urmaș al italianului a fost Iancu de Hunedoara, în timpul a cărui domnie, la 1443, castelul suferă urmările unui cutremur devastator ce dărâmă o parte din acesta și fortificațiile până la temelie. Comitele de Timiș ordonă reconstruirea părților afectate, adaptând noua așezare nevoii de a rezista la armele nou-apărute, cele de foc.

Castelul Huniade a trecut pentru prima dată sub administrație românească în urma Unirii Transilvaniei cu România Mare în 1918; fiind declarat monument istoric, acesta prezintă un important punct în materie de turism în Timișoara.

CATEDRALA MITROPOLITANĂ

catedrala mitropolitana timisoaraCel mai înalt edificiu religios din România este un simbol turistic pentru orașul de pe Bega. Terenul pe care acesta se află acum a fost donat Mitropoliei Banatului de către Primărie, construcția fiind începută în 1936 și susținută de donațiile enoriașilor, după proiectul realizat de Ion Traianescu. Inaugurarea avea să aiba loc zece ani mai târziu, la 6 octombrie 1946, în prezența patriarhului Nicodim Munteanu și a Regelui Mihai I.

Pictura interioară și exterioară a Catedralei a fost opera lui Atanasie Demian; stilul arhitectural unic, compus dintr-o combinație a celui moldovenesc și bizantin cu tradiția religioasă prezintă o atracție în materie de turism, fiind nemaiîntâlnit în lăcașele de cult. Cele 7 clopote au fost realizate cu materiale din insulele Borneo și Sumatra și cântăresc 8000 de kilograme.

Situată la intersecția celor mai importante artere ale orașului, în Piața Victoriei, Catedrala este și gazda unei valoroase colecții de artă bisericească și icoane, de neevitat pentru orice turist.