Compendiu turistic Timișoara (1)

Capitala Banatului reuseste sa atraga un numar impresionant de turisti anual. Multiculturalitatea, arhitectura impresionanta si locurile incarcate de istorie, facilitățile create pentru turism duc orașul de pe Bega pe locul 2 din tara in topul preferintelor turistilor interesati de city-break, așa cum vă informam într-unul din materialele noastre anterioare, material derdicat turismului de week-end. Ca atare, ne propunem să aprofundăm inițiativa noastră mai veche, respectiv aceea de prezentare turistică a orașului.

Piata Victoriei


timisoara-fantana-cu-pestiCu siguranta primul loc in care trebuie sa va opriti cand ajungeti in orasul de
pe Bega este Piata Victoriei – cele doua faimoase promenade Corso si Surogat sunt marginite la un capat de cea mai inalta biserica din tara, Catedrala Mitropolitana, iar la celalalt de cladirea ce gazduieste patru institutii culturale, respectiv Opera. Zona a devenit preferata localnicilor pentru plimbari in secolul XIX, cand au fost ridicate si faimoasele Palate Neuhausz, Hilt & Vogel, Merbl, Dauerbach si Széchenyi, care impresioneaza prin arhitectura lor.

In 16 decembrie 1989, mai multe grupuri de studenti si muncitori au protestat si au fost tintele focurilor de arma pe treptele Catedralei si in Piata Victoriei; marturia acestor evenimente istorice fiind inca „scrisa” pe fatadele cladirilor din piata, unde inca se pot observa urmele gloantelor plecate din armele forțelor de represiune ce incercau innabusirea revoltei.

La 19 decembrie 1989, 100 000 de oameni scandau in Piata Victoriei sloganuri anti-sistem, pentru ca la sfarsitul zilei de 20 Timisoara sa fie primul oras declarat liber.

Piata Unirii

timisoara-centruPiata Unirii se afla si ea in topul preferintelor turistilor in Timisoara, precum si al celor ce locuiesc aici. Declarata recent zona pietonala, aceasta este imprejmuita de cladiri istorice, reabilitate si ele de curand: Palatul Baroc, Casa cu Lei, Casa Bruck, Casa Prenner, Domul Catolic…
La fel ca in Piata Victoriei si aici veti gasi o diversitate de terase si pub-uri. Pe strada Marasti, adiacenta Pietei Unirii veti putea vizita Sinagoga din Cetate, o alta bijuterie ridicata in stilul maur intre 1863 si 1865 dupa proiectul arhitectului vienez Ignatz Schuhmann.

Fabrica de bere Timisoreana

Fabrica-de-Bere-TimisoreanaImediat dupa eliberarea de sub dominatia otomana, Eugeniu de Savoia decide sa ridice la Timisoara o fabrica de bere pentru aprovizionarea armatei austriece si suplinirea neajunsului de apa potabila cu care se confrunta Imperiul la acea vreme, eveniment ce are loc in 1718. Achizitionata de timisoreni in urma scoaterii la licitatie in 1872, datorata crahului bursei de la Viena, fabrica avea sa fie in mare parte devastata de un incendiu. Tragedia a impus o refacere a sa, aceasta fiind facuta la cele mai inalte standarde ale vremurilor respective, fapt ce a condus la clasificarea fabricii de bere din Timisoara la inceputul secolului XX ca fiind una dintre cele mai moderne din Europa.


Berea produsa la Timisoara este de o calitate deosebita, marturie stand alegerea sa drept bere oficiala a Casei Regale a Romaniei. Nationalizarea din perioada comunista nu a oprit productia, fabrica devenind a doua complet automatizata de pe mapamond.
Un eveniment deosebit ce a avut loc in incinta fabricii il constituie primul concert sustinut de „parintele valsului” in Timisoara, Johan Strauss fiul, la 1847.

Bastionul Maria Theresia

bastilionul-maria-terezaImperiul Habsburgic avea sa „recupereze” Timisoara din mainile otomanilor in 1718. Cinci ani mai tarziu, la 1723, incepe constructia noii cetati, deoarece vechea fortareata otomana nu mai corespunde tehnicilor de lupta ale vremii. Noua constructie era de zece ori mai mare decat cea careia i-a luat locul, fiind ridicata in stilul Vauban; aceasta era compusa din 9 bastioane si 3 porti.
Construit intre 1732 si 1734, Bastionul Maria Theresia este singurul ce a supravietuit timpului si dezvoltarii urbane ale orasului, urmand a primi denumirea ce o poarta si azi intre 1744 si 1745, dupa numele „pseudo-imparatului” Imperiului, cum o numeau inamicii sai. Nu trebuie sa ratati ocazia de a vizita aceasta constructie ce face parte din patrimoniul protejat.