Definitie cu ce nu e la Timisoara

motel

Ar fi greu de justificat necesitatea explicarii notiunii de hotel, motel sau hostel caci, foarte probabil, majoritatea cititorilor au semnificatiile cuvintelor pe deplin lamurite. Si totusi, practica ne demonstreaza, in fiecare zi, ca multi inca nu fac diferenta dintre motel, hotel, resort, hotel de lux… s.a.m.d. Chiar daca ar putea parea ceva pentru copii, textul de fata vine cu o lamurire foarte utila chiar si proprietarilor sau administratorilor de astfel de unitati mai mult sau mai putin turistice, mai mult sau mai putin utile in calatorii.

In primul rand un motel este intr-adevar tot un hotel, dar se numeste asa nu pentru ca este mai mic sau are numai parter sau doar etaj, ci pur si simplu pentru ca are accesul direct din parcare. Este adevarat, comparativ cu un hotel adevarat are servicii limitate si este construit indeosebi la soselele de centura, la iesirile de pe autostrada… Este pentru motoristi, cum s-ar spune, adica vin oamenii cu motocicleta sau cu masina, se duc la un birou ce tine loc de recptie si au acces direct la camera. Dimineata, cand pleaca, nu se mai zgaieste receptionerul cu cine a fost musiu la motel, acestia se duc direct in masina…

Prima observatie ar fi aceea ca hotel la Timisoara gasesti, dar motel ceva mai greu. Facem precizarea aceasta pentru ca tocmai am observat cum se autoproclama a fi asa ceva cateva „moteluri” din Timisoara. Insa se vede treaba ca nu este bine inteleasa notiunea de motel, hotel, de parca ar fi totuna.

Motelurile au aparut in anii 50, cand omenirea, obosita de ororile razboiului a gasit de cuviinta sa inceapa se mai si distreze. Astfel, mai ales in America, s-a deschis „robinetul cu turisti”, au inceput sa prospere afacerile cu masini de inchriat, etc. Acum, constructii noi de moteluri nu se mai prea gasesc, cu atat mai mult la Timisoara, unde nici sosea de centura nu exista, darmite motel in toata legea!… Locul motelurilor a fost luat de constructii de genul lanturilor de hoteluri „Holiday Inn” care parca au fost construite sa acapareze tot. In Occident, de exemplu, la fiecare iesire de autostrada gasesti ceva de genul acesta. Nu ca ar fi cazul si in Romania…

Apoi, notiunea de hostel nu are nimic senzational in ea, acesta fiind destinat oamenilor cu posibilitati extraordinar de reduse sau celor care sunt zgarciti de mama focului. La un hostel nu se inchiriaza o camera ci, adeseori, un pat, iar acest lucru nu este valabil doar in Timisoara, ci peste tot in lume. Asta ca sa linistim pe cei care sunt incantati ca la Timisoara functioneaza unul dintre cele mai moderne hosteluri.