Desert-Safari

desert safari

Oricine bântuie vreun hotel de prin țările arabe va da neapărat de o reclamă de genul: Desert-Safari, atâția dolari și atâta timp, plimbare cu cămila și dansuri tradiționale! Safari pe dunele de nisip, safari cu mașini de teren, safari, safari… În mare parte sunt trucuri răsuflate, dar merită să lăsați camera de hotel și vă aruncați într-o expediție dintr-asta, să simțiți măcar aerul și nisipul, căci amintirea rămâne, senzația se amplifică și peste câțiva ani veți vedea cu alți ochi…

Marea atenție pe care trebuie să o aveți este de unde obțineți această excursie, care este de obicei o opțională oferită de aproape toate agențiile de turism. Dacă o rezervați de la recepția de la hotel veți obține un preț oarecum rezonabil. Rezervarea unui desert-safari de pe vapor, pe internet, când sunteți în croazieră și încă nu știți ce-o să faceți când coborâți pe uscat… o să vă coste! Așa cum dat eu de niște români care se lăfăiau pe nu mai știu ce vapor în drum spre India. Și care se pare că aveau față de pește dacă au reușit să plătească de 10 ori mai mult decât o rezervare simplă, de pe uscat. Dar deh, dacă ești în croazieră prin Golful Persic… înseamnă că ai bani de aruncat! Cel puțin așa gândesc acești organizatori de excursii, angajați ai agențiilor de tursim.

desert safari in egipt

măcar în Egipt, lipiile făcute la foc de balegă… sunt autentice!

Probabil cea mai ieftină soluție, dacă vă interesează costurile pe care le aveți în hoinăreala dvs., și nu mă refer doar la cât costă camera de hotel sau cât e biletul la Burj Khalifa, în mod sigur este mai bine să faceți o rezervare așa, ca un om obișnuit care nu are ce face și se gândește dacă merită chestia asta! Sunt nu știu câte agenții care sunt în stare să vină să vă ia de acolo de unde spuneți dvs. Iar negocierea este mai mult decât plauzibilă.

În principiu, deși safari înseamnă mai degrabă vânătoare în Africa Neagră, cel puțin asta era la origine iar apoi a devenit o noțiune echivalentă cu a merge la raliu prin deșert, cam toate sunt la fel. Toate excursiile astea au același tipic. Ba, mai mult, cred că toate exploatează oamenii sărmani. Să vă explic. În Egipt, cei care erau cazați în așa numitele resorturi (adică o multitudine de activitati turistice grupate in jurul a cel putin unui hotel) erau practic bombardati cu oferte de acest gen: desert-safari toată ziua! Până când te saturi să te cheme toată lumea la desert safari și te duci ca să te duci.

Guvernul egiptean a avut cu câțiva ani în urmă o idee genială: a momit cu niște avantaje fiscale câteva grupuri de nomazi și i-a făcut să stea locului pe lângă marile aglomerări hoteliere, respectiv lângă centre precum Hurghada sau Sharm el Sheikh. Rețeta era simplă: câțiva agenți colindau resorturile strigând toată ziua „desert-safari” până se adunau destui turiști pentru o tură. Apoi, îi duceau cu jeep-urile sau cu atv-urile până undeva la câțiva kilometri către adâncul deșertului.

Principalul spectacol era făcut de nomazii ce arătau cum își fac ei lipii, cum gătesc cu bălegar de cămilă, cum dorm ei în colibe de rogojini și ce gust au chiftelele de oaie! Europenii, obosiți de traiul bun de la hotel, căscau gura și cumpărau câte o amintire la prețuri de nimic. Apoi, urma un spectacol cu veșnicul derviș și eterna dansatoare de buric. Chestiile astea două de la sfârșit nu cred că se vor schimba vreodată. Seara, valea la hotel! Turiștii adormeau fericiți că au văzut cum trăiesc berberii sau beduinii sau ce-or fi fost…

desert safari eau

omul ăsta, care vinde porumb fript… nu pare deloc a fi arab nomad, ci mai degraba indian parasit de nevasta!

În Emiratele Arabe Unite desert-safari este cam la fel. Doar că, am eu impresia, aceia nu prea sunt nomazi momiți să stea pe loc ci, mai degrabă, deși s-ar putea să greșesc, sunt întreprinzători de turism mai sărăntoci de prin Siria sau Irak sau chiar faliți din emirate. Tot nişte sărmani… Aceeaşi reţetă… Doar că spre aşa-zisa oază te duc cu jeep-urile, te bagă prin dune cică să te sperie că se răstoarnă… Apoi, acelaşi derviş, aceleaşi burice!

Un lucru în comun pe care-l mai au toate desert-urile safarizate iese la iveală când se schimbă maşinile. Acolo, cică veți fi obosit de la hotel până în deșert, vă duc să vă spălați pe mâini, să beți apă pe care o cumpărați, să mergeți la toaletă. Dar fir-ar să fie de toaletă, este la capătul unui magazin prin care trebuie neapărat să treceți, alta nu-i, acolo e și chiuveta. Până la wc însă, dacă nu sunteți atent, ați putea să cumpărați 10 costume de cearceaf arăbesc, normal, toți vor să vândă ceva, dacă tot ați intrat în magazinul lor.

Și-ajungeți la hotel frânți. Dar ați văzut cum trăiesc nomazii. Adică așa credeți…