EAU hotel (2)

hotel in Dubai

Seicii Emiratelor Arabe Unite au decis sa-si transforme tara in cel mai mare hotel din lume. Este o metafora care nu inseamna altceva decat existenta unui plan B de dezvoltare a zonei, dependenta in cea mai mare masura de exploatarea si rafinarea petrolului.

Astfel, convinsi de ideea terminarii rezervelor de petrol, notiunea de hotel in Emirate e devenit a doua esenta a tarii. Practic, dupa sonde, turismul este tot ceea ce conteaza, iar cand se va epuiza petrolul seicii vor trai din turism.

1000 de mall-uri si un singur telefon

Eu nu cred ca in Emirate sunt 1000 de mall-uri, mai degraba ma gandesc ca ideea asta cu cele 1000 de hoteluri, de lacuri, de parcuri…. e doar nascocire de marketing turistic! Dar asa ziceau cei de aici, iar eu nu mi-am pierdut vremea sa caut pe net si sa fac sau refac o lista.

Apropo de internet, aici sa navighezi pe net nu este chiar la indemana oricui. Preturile sunt destul de mari ca sa nu zic prohibitive, iar wi-fi gratuit gasesti doar la cine stie ce hotel de lux sau prin mall-uri. Marturisesc ca n-am reusit insa sa ma conectez la nimic ce este gratis. Apoi, conexiunea la internet este limitata, indiferent ca te afli intr-un hotel sau mall. Nu poti sa intri pe orice site, pur si simplu accesul este restrictionat.

mall DubaiIn acelasi timp, minute in retea si chestii din astea cu oferte la telefonia mobila… uitati de ele! Daca sunteti european si v-ati obisnuit cu beneficiile pe care vi le ofera operatorul dvs de telefonie mobila, odata ce-ati ajuns in Emirate puteti uita de ele va trebui sa va obisnuiti cu ideea ca nu mai exista, aici sunt alte reguli.

Revenind la mall-ul in sine, relatia dintre acesta si un hotel este destul de stransa si nu doar ca distanta fizica. Toate marile firme, marile branduri si magazinele acestora au cate o locatie in apropierea fiecarui hotel, iar cu cat este acesta mai luxos, evident si firmele au produsele mai scumpe. Totul este construit in ideea de a face turism, un anume gen de turism, cel de shopping, un lucru la care, se vede, arabii se pricep din ce in ce mai bine.

Cine vine in Emirate nu trebuie sa aleaga decat la ce hotel locuieste, de restul va afla aici. Turismul in Emiratele Arabe Unite va apartine, fara indoiala, viitoarei societati de consum. Confort si lux, preturi din toate categoriile, toate vor contribui fara indoiala la succesul industriei hoteliere si a turismului din Emirate.

Atractii interioare de lux

acvariu din mall hotel DubaiN-am locuit la hotel, insa asta nu m-a impiedicat sa-mi bag nasul si sa le observ, dar alta este ideea urmatoare. Orice hotel de aici are un standard minim de lux, nici nu cred ca exista vreun gen de pensiune cu toalete la capatul coridorului! Sau or fi prin cartierele cu rezidenti imigranti veniti din India sau Pakistan. Luxul din interiorul oricarui hotel este transpus insa la fiecare mall, incepand de la partea vizibila pe care calci, adica desenele si motivele florale imense realizate din combinatii de culori de marmura sau de gresie pe care le vezi pe pardosea, pe pereti, pe scari…

Pentru cei neobisnuiti cu iarna, pentru cei care habar n-au cum e zapada sau pur si simplu pentru turistii care au chef de fite exista Mall of The Emirates, locul unde te poti da pe snowboard, schiezi sau doar intri ca sa te lauzi acasa ca ai fost la schi in Dubai. Adica, vii de la hotel, tragi o partida de schi si apoi mergi la mall! Oricum, daca lipseste macar una din asta, te pozezi in fata ferestrei si te lauzi… Daca ai bafta poate prinzi si o vedeta si te afisezi lanaga ea…

Acvariul din Dubai Mall este poate unul dintre cele mai impresionante locuri din Emirate. Intr-adevar, aici merita sa stai si sa te holbezi la pisicile de mare, la rechini si alte lighioane ale marilor si oceanelor.

Si din nou shopping, apoi, daca esti turist cu bani pentru un hotel de minim patru stele, caci altfel nu ti-ai permite luxul din Emirate, te retragi frant in camera ta…

Dimineata o iei de la capat: autostrada, mall, shopping si inapoi la hotel. Urmatoarea dimineata o iei de la capat… Cunosc oameni care n-au rezistat si pana si-au terminat sotiile cumparaturile (ele nu obosesc niciodata!) au zacut in camera de hotel sau la un masaj filipinez!