EAU hotel – Armani (3)

Hotel Dubai Armani

Poate că nu este cel mai luxos hotel, dar cu siguranță se află în topul acestora: Armani Hotel Dubai din Burj Khalifa! Știți probabil că în cea mai înaltă construcție din lume ar fi fost imposibil să nu fie cel puțin un astfel de ansamblu, iar pentru că acesta se află la Dubai nu se putea să nu fie de lux. Și pentru că în Emirate, în afară de mall-uri și deșert nu ai avea ce să vezi… arabii au construit Burj Khalifa, acolo unde urci pentru a înțelege cum se vede lumea de sus! Cel mai de sus…

Hotel Armani din Dubai are cinci stele și prețuri pe cameră începând de la vreo 520 $ pe noapte, așadar este o destinație exclusivistă. Marea majoritate a turiștilor ajung să-i vadă doar intrarea și fotografiile de pe internet. Pe site-urile care fac rezervari hoteliere puteti vedea destule astfel de imagini, sunt probabil singurele pe care le văd majoritatea oamenilor de pe Pământ și cvasitotalitatea românilor. Cele 160 de camere de hotel (proiectate și stilate de însăși marele Giorgio Armani) se întind pe 11 din cele 163 de etaje ale clădirii cu 828 de metri înălțime, așa cum am spus fiind cea mai înaltă clădire din lume.

Cum se scot bani din betonul sec

Proiectarea și realizarea celei mai înalte clădiri, și mai ales existența acestuia, foarte probabil este una dintre idelile care au avut trecere foarte bună la palatul șeicului. Categoric, arabii au dat dovadă de abilitate și clarviziune atunci când au decis să construiască turnul, să contribuie astfel la construcția celui mai mare hotel din lume, cum metaforic vorbeam despre viitoarele Emiratele Arabe în epoca post-petroleum. Din Burj Khalifa se scot bani cu carul, iar pentru asta s-au cheltuit aproape 1,5 miliarde de dolari. Construcția clădirii a durat din 2004 și până în 2009.

Totuși, dacă studiem datele financiare ale Burj Khalifa și postate pe internet, chiar dacă turnul produce o mulțime de bani, aduși în bună parte și de cei care locuiesc la Hotel Armani, se pare că planurile inițiale nu corespund întru totul cu cele obținute efectiv. Astfel, conform wikipedia, nu s-a reușit închirierea tuturor celor 900 de apartamente rezidențiale. Proporția de spații rămase libere este imensă, deși probabil situația s-a mai schimbat între timp. Chiar dacă datele nu s-au actualizat, ceea ce ne trasnmite impresia că Burj Khalifa încă nu funcționează cum ar trebui.

Chiria, exorbitantă chiar și pentru o cameră de hotel de super-lux a scăzut și ea, tot conform wikipedia, astfel că un mic birou ar fi cel puțin vreo 2000 de dolari pe lună, de la 3000 cât se cerea inițial. Datele par autentice, aceasta deoarece arabii ar fi reușit cu siguranță până acum să le scoată de pe net. Așa cum au reușit cu eliminarea majorității relatărilor „oficiale” despre Hotelul (pardon, turnul) Burj al Arab, care văzut de pe mare seamănă cu o imensă cruce, motiv de furie (bănuim) pentru adepții înfocați ai islamului.

Măreția clădirii însă nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Turiștii în Emiratele Arabe Unite, în proporție covârșitoare, neîndoielnic vor vizita Khalifa. Fie și pentru că, așa cum am spus, în Dubai, în afară de mall-uri sunt relativ puține distracțiile adevărate. De la orice hotel sau din orice sistem de booking online veți putea face rezervări să vizitați clădirea, credeți-ne, merită!