Eseu despre un hotel de fițe

hotel-de-lux

Ce inseamnă de fapt hotel de fițe? Există oare un asemnea hotel în Timișoara!? Ne-am gândit să lămurim sintagma asta, mai ales că în DEX online „fițe” înseamnă ceva mofuros sau a te lăsa rugat iar alăturarea cu „hotel”, folosită de anumiți „jurnaliști” sau „promotori” pare absolut improprie. De exemplu, se spunea într-un anumit cotidian că primul hotel de fițe din Timișoara a fost Carlton. Un hotel care practic se lipea de vechiul Hotel Savoy din Timișoara, acesta din urmă nemaiavând însă practic nimic cu actualul Savoy, cel cpe al cărui site vă aflați în momentul de față.

De unde a apărut apelativul de „hotel de fițe” este foarte greu de apreciat acum, probabil că autorul se gândea de fapt la hotel cu caracter de lux, hotel ostentativ sau ceva de genul acesta, altfel nu ne explicăm inventivitatea dumnealui.

hotel-carlton-timisoara-reclama-verticalaDa, s-ar putea să fie aici geneza denumirii, mai ales dacă ne gândim că în reclama interbelică a hotelului, repetată cu obstinație aproape, în față la Carlton era parcată o limuzină Cadillac. Era genul de reclamă folosit de bogătașii din orice vreme, să te afișezi cu cea mai scumpă mașină, alături de cea mai frumoasă femeie, să ai cel mai frumos armăsar sau cel mai frumos castel.

Să recunoaștem totuși că, spre deosebire de un exercițiu de matematică, noțiunile de cea mai frumoasă femeie sau cel mai tare armăsar sunt totuși discutabile. Opinăm că și când vorbim despre un oarecare hotel de fițe am putea avea aceleași rezerve.

Hotel de fițe are și Gheorghe Hagi la Mamaia, iar din relatările pline de „informații” ale tinerilor jurnaliști ne dăm seama că pentru el noțiunile pe care le discutăm acum reprezintă cu totul altceva. Aflăm din presa noastră contemporană că la „Hotel Iaki” este lux în toată regula, aici venind toți marii politicieni ai României, precum și marii oameni de afaceri, dar și interlopi celebri care au găsit de cuviință să tragă „la rege, la Mamaia”. Iată că am găsit ceea ce înseamnă hotel de fițe: un hotel unde trag toți care au bani, mulți bani! Și unde luxul este ostentativ.

Bun. Să trecem acum la adevăratele „fițe”. N-au trecut decât doi ani de la celebra lista (una dintre ele) ale celor de la Miliardarul.com (si publicata în CNN Travel) în care se făcea o compilație ce trata subiectul de cel mai scump hotel din lume. Și oamenii ăștia, care în niciun caz nu fac ceva doar „de dragul amorului de artă” dădeau o listă cu cele mai scumpe 10 hoteluri, un fel de top-of the-top! Aici listă de hoteluri de fițe, site-ul acesta înțelege într-adevăr ce înseamnă un hotel de lux, chiar și așa este numit: hotel de lux. Despre lista respectivă am scris și noi și o puteți vedea la Cele mai scumpe camere de hotel din lume

Eh, iată că, acum s-a schimbat ierarhia. Cele mai scumpe camere de hotel nu mai sunt la Geneva, la „President Wilson” unde plăteai doar vreo 60.000 de dolari pe noapte, ci în SUA. Locul întâi a fost deci luat (anul acesta) de super-apartamentul de la „The Mark” din Manhattan – New York. Aici, pentru o noapte, inclusiv taxe, să fii fericit dacă scapi sub 100.000 dolari. Dar, cine se duce acolo nu se uită la mia de dolari.

Ne propunem ca într-unul din următoarele noastre articole să dezbatem această nouă listă: cel mai scump hotel din lume ediția din 2016.