Legătura dintre joburi, hoteluri și politica românească…

Cine caută locuri de muncă la hotelurile din România va avea „surpriza” să nu găsească. Să nu găsească nici locuri de muncă și nici angajați. Dacă Hotelul Savoy a scos câteva locuri de muncă și nu a venit nimeni este o problemă. Probabil cauza este lipsa forței de muncă din Timișoara. Poate că așa este aici, la Timișoara.

Dacă însă cauți un loc de muncă într-un hotel sau pensiune, la nivel național, vei observa și că reciproca este valabilă. Puține locuri de muncă, majoritatea pe litoral și evident cu caracter mai mult sezonier. O încercare de a număra câte oferte de muncă la vreun hotel în România găsești pe internet spune totul, nu comentăm acum cifrele. Însă, o simplă căutare de job hotel în Dubai… te amețește pur și simplu, peste 1600 de oferte, așa, doar dintr-o primă strigare. Și nu este vorba de bucătari sau cameriste pentru arabi ci numai pentru industria hotelieră care s-a născut acolo și care servește europenilor.

Veți spune probabil că sunt inutile comparațiile de mai sus, că nu se poate pune un hotel sau un salariu din Dubai cu unul din Timișoara sau din România. Poate. Dar, dacă vreți, poate ar trebui să rămânem încă puțin în recentele mirosuri de campanie electorală. Mă rog, pentru cine a fost interesat. La București a candidat o anume Clotilde Armand, o franțuzoiacă naturalizată în România de vreo douăzeci de ani. Nu discutăm despre politică, doar despre turismul văzut prin ochii ei. Spunea că acum vreo douăzeci de ani, când a venit și a văzut Munții Făgăraș a rămas cu răsuflarea tăiată. De frumusețea văzută, evident…

Atunci, ca și acum, tot ea spunea, România are imens de oferit, imens de multe de arătat, inclusiv (sau poate mai ales) din punct de vedere turistic. Veți întreba unde este legătura cu hotelurile. Păi este, pentru că dezvoltarea turismului bate serios pasul pe loc. Mare parte din ce înseamnă turism a fost vandalizat sau scos la mezat de către clasa politică. O clasă politică imperios necesar de a fi schimbată, care ne trage în jos.

Cam asta ar fi legătura dintre (sub)dezvoltarea turismului romanesc, o industrie hotelieră și joburi care sunt sau nu sunt: o clasă politică în plină decimare de către DNA. Nu putem să nu trecem peste eșecul electoral al franțuzoaicei românizate: a pierdut la numărătoarea voturilor…

PS: În Dubai nu există clasă politică!