Legătura dintre Museum Art Hotel și Hotel Semenic

museum-art-hotel

Un hotel mai pușin obișnuit, respectiv Museum Art Hotel se află la Wellington în Noua Zeelandă. Ar trebui știut despre acesta că reprezintă nu doar un hotel plin de opere de artă modernă, de fapt toată clădirea este un imens muzeu, ci probabil este cea mai mare structură care a fost mutată de pe amplasamentul ei original.

Clădirea trebuia inițial să fie demolată la începutul anilor 90, dar filantropul și omul de afaceri Chris Parkin s-a gândit că ar fi excelentă pentru un hotel. Demolarea trebuia să elibereze spațiul pentru ceea ce va deveni Muzeul Național „Te Papa Tongarewa”, dar Parkin a hotărât s-o mute cu 120 de metri. Este una dintre cele mai mari translări cunoscute în lume, 3.000 de tone dispuse în patru etaje au fost mutate „peste drum”.

Museum Art Hotel a devenit sediul unor permanente expoziții de artă modernă, pe coridoare fiind expuse nenumărate lucrări de pictură sau sculptură. Dar nu numai, fiecare dintre cele 185 de camere de hotel este în sinea ei o galerie de artă, un mic muzeu dacă vreți.

Prețul este oarecum pe măsură, cea mai ieftină cameră fijnd undeva pe la 250 de dolari pe noapte…

Acest nemaipomenit hotel a fost achiziționat de curând de lanțul hotelier Event Hospitality & Entertainment Limited pentru suma de aproximativ 20 milioane de dolari. Așadar, după 22 de ani de introdus opere de artă, bucată cu bucată în Museum Art Hotel, acesta a fost vândut cu un profit bunicel, după cum spunea Chris Parkin într-un interviu.

Să rămânem puțin în zona translărilor de clădiri și să spunem, pentru cei care nu știu, că în Reșița, în față la Hotel Semenic era o biserică, respectiv Sf Petru și Pavel. Lăcașul de cult a fost translat, în anii 80, pe locul în care se află acum, după un bloc imens, tocmai pentru a nu deranja cu prezența ei vip-urile comuniste care veneau la hotel Semenic. Deși acestea aveau la dispoziție un hotel special dedicat oamenilor partidului. Și tot despre Hotel Semenic, se spune că acesta fusese proiectat cu 10 etaje, dar ar fi contrastat puternic cu clădirea consiliului popular județean, actuala prefectură. De ceea s-a luat decizia limitării înălțimii acestuia, dar se poate să fie doar o legendă…

Și iată cum trasnlarea unei clădiri poate da naștere unui hotel sau poate influența destinul unui oraș.