Un foc pus la hotel şi 47 de decapitări!

hotel de lux din Dubai

Prima imagine memorabilă din 2016 reprezintă un hotel cum arde, respectiv cea a focului de la „The Adress” din Dubai, hotel de cinci stele aflat în imediata vecinătate a lui „Burj Khalifa” – cea mai înaltă clădire din lume. La ora redactării rândurilor de faţă nu este publicată nicio informaţie oficială despre cauzele care au provocat incendiul. Şi totuşi, speculaţii există, iar acum se pare că teoria conspiraţiei are justificare dacă vorbim despre momentul când a luat foc luxosul hotel.

Aprinderea acestui zgărie-nori din Dubai, adică a unui hotel dintre cele mai luxoase, pare a fi totuşi un eveniment care nu a stat deloc sub semnul hazardului. Dacă îl punem sub lupă, incendiul s-a declanşat într-unul dintre cele mai nepotrivite momente: chiar înaintea petrecerii de revelion, a focurilor de artificii care servesc atât de bine imaginii turistice a Arabiei Saudite. Un revelion cu focuri de artificii care a fost interzis în Fâşia gaza de către Hamas, organizaţie care controlează enclava şi care în acelaşi timp este considerată a fi teroristă de către lumea civilizată.

Dacă în anii trecuţi aproape orice restaurant sau hotel din Gaza primea autorizaţia de a organiza petrecerea de revelion, de data acesta el a fost interzis cu desăvârşire.

Teama de atentate teroriste aproape că a paralizat lumea occidentală iar cel mai mult de suferit au avut cei care erau proprietari de locaţii turistice, de la cel mai mic şi până la cel mai luxos hotel sau restaurant. Sobrietatea relativă a petrecerilor din noaptea de Anul Nou este deja binecunoscută. Surprinzător, totuşi, foarte mult de suferit de pe urma interzicerii revelionului au ţări precum Egiptul, o ţară în care până nu demult fiecare hotel era ocupat la maxim de către turiştii occidentali. Egiptul, iar dacă n-ar avea petrol am putea vorbi şi de Arabia Saudită, dar şi alte ţări în care fiecare hotel reprezintă o sursă de venituri foarte importantă, pentru că în afară de nisip şi istorie altceva nu prea au, au format deja prima linie de luptă împotriva Statului Islamic.

Revenind la Arabia Saudită, o ţară care este de fapt o afacere a familiei al Saud şi unde cel mai neînsemnat membru al familiei conduce cel puţin un hotel şi un puţ de ţiţei, trebuie spus că saudiţii sunt cei care au format deja primele rânduri ale recent înfiinţatei coaliţii împotriva SI. Astfel, la mijlocul lui decembrie, familia regală din Arabia Saudită a reuşit mobilizarea unui adevărat front anti-fundamentalist, în grup fiind incluse în afară de Egipt, Turcia, Qatar, Pakistan, Malaezia, state din Golf… toate legate între ele de pierderile pe care le prevăd din sărăcirea fiecărui hotel de oaspeţii lui tradiţionali din Occident.

executie-arabia-sauditaProbabil că doar în astfel de circumstanţe ar trebui văzută aprinderea „accidentală” a The Adress Hotel din Dubai.

Mergem mai departe şi observăm că răzbunarea celor care au pierdut în afară de un hotel şi pagube de imagine greu de estimat nu a întârziat să apară. În prima zi a anului în Arabia Saudită au fost executaţi 47 de oameni implicaţi în atentate teroriste şi condamnaţi pentru aceasta. Este o primă reacţie pentru focul pus la hotel!

În aceste condiţii, se mai îndoieşte cineva că incendiul la „The Adress Hotel” a fost doar un accident?