+40.256.249.900       contact@hotelsavoytimisoara.ro

Turismul din Timișoara, conjunctură și infrastructură

hotel savoy timisoara si infrastructura

Se pare că nu pentru orice hotel din România se simte trendul ascendent în ceea ce privește creșterea numărului de turiști, un fenomen care sperăm să nu fie doar de conjunctură. Astfel, conform datelor statistice provenind de la Institutul Nașional de Statistică, numărul de străini care intră la noi în țară este și el în creștere, ceea ce, aparent cel puțin, implică și apelarea la serviciile unui hotel.

Informația nu a fost trecută cu vederea de către publicațiile online importante, iar în ceea ce privește industria hotelieră ANAT (asociația patronală a agențiilor de turism din România) a remarcat și ea acest lucru. Mai mult, cifrele au fost disecate și analizate, dimensiunea acestora fiind întoarsă pe toate părțile. Mai mulți turiști în hoteluri, cu 11% mai mult ca anul trecut, ar trebui să fie un semn de dezvoltare. Situația cazărilor în structuri turistice din septembrie 2015 este superioară celei din septembrie 2016, dar ar trebui reținut și faptul că trei din patru turiști sunt români.

Spuse sec, cifrele arată așa: în septembrie au fost 1,09 milioane de turiști. Indicatorul cheie în acest sens și pe care-l folosește fiecare manager de hotel este numărul de înnoptări, iar acesta este în creștere, cu 10,1% față de anul trecut.

Hotelurile din Timișoara urcă în top

Recenta atribuire către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021 a început să -și arate efectele, astfel Clujul a fost depășit deja la numărul de turiști găzduiți aici. Un număr de 56.000 de turiști au fost înregistrați în hotelurile și pensiunile din Timișoara, și în general din județul Timiș. Competiția turistică dintre Timișoara și Cluj este deja evidentă.

Dacă interpretăm puțin și în alt sens cifrele, respectiv că după București grosul cazărilor la hotel este format dintr-un grup de patru zone, Brașov, Sibiu, Timișoara și Cluj, vom observa și centrele de dezvoltare ale României.

Interesant este că numărul de turiști, la polul opus, indică exact și zonele cu o slabă dezvoltare economică, cum ar fi Teleorman de exemplu.

De atribuirea titlului de capitală culturală Timișoarei va profita chiar și Aradul, unde grupul hotelier Orbis va deschide primul său hotel din România, conform revistei HoReCa, în anul 2017 urmând să aibă loc inaugurarea.

Ciclo-turism cu epicentrul la Timișoara

Una din marile teme ale dezvoltării infrastructurii este cea care se referă la autostrada care ar lega Timișoara cu Belgrad, arteră rutieră inclusă în coridorul european XI ce leagă România de Italia. Doar că, din păcate, partea română a realizat chiar foarte puține lucruri în acest sens, spre deosebire de autoritățile din Serbia.

O oportunitate de turism și dezvoltare a întregului Banat, cu tot ceea ce include spații de cazare, fie că vorbim despre pensiune sau hotel, este așadar autostrada Timișoara – Belgrad. Un drum despre care se discută de ani de zile și asupra căruia Guvernul de la București încă nu are o opțiune clară și concretă. Acum, parcă spre a spori confuzia, a mai apărut și varianta autostrăzii prin Novi Sad.

Greu de crezut că în viitorul apropiat vom avea o opțiune clară, în schimb lucrurile se mișcă mai limpede în ceea ce privește ciclo-turismul. Este de așteptat ca să se deschidă un punct de trecere a frontierei pe ruta ciclistă Timișoara – Zrenianin, iar de acolo mai departe spre Novi-Sad. Mișcarea ciclistă „Verde pentru biciclete” din Timișoara susține din toate puterile acest proiect care ar putea fi sprijinit chiar și cu fonduri europene.

Proiectele „ciclistice” sunt și ele o șansă de dezvoltare turistică a Timișoarei și Banatului în general, poriecte care par mult mai aproape de realizare. Proiecte mai sănătoase și care ar putea fi acel ceva inedit care să te facă să devii turist la Timișora.